Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мнение: Неправилно е да разпъваме Васил Терзиев за греховете на ДС

03 юли 2023, 19:35 часа • 4393 прочитания

Неправилно е да разпъваме кандидатът за кмет на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев за греховете на Държавна сигурност. Това заяви в интервю за Студио Actualno политологът Любомир Стефанов

"Ако го обвиняваме за греховете на неговите родители - това меко казано не е християнско, не е морално, не е логично. Той поднесе извинение и обясни какво мисли за този период", каза още Стефанов.  

"Знаете, че ние като общество избягваме да говорим за тези неща и една немалка част от нашите съграждани имат носталгично отношение към този момент от нашето минало, който според тях е бил никак лош, а точно обратното - бил е позитивен, спокоен, от чешмите са текли мед и масло. На г-н Терзиев се падна да внесе яснота в този разговор. Той ще отнесе много негативи, но му пожелавам много сили, търпение и мъдрост, за да ги преодолее", каза още политологът.

По думите му кандидат-кметът трябва да разбере, че те не са лично срещу него, а чрез личността му - към всички нас. "Към тези, които не могат да си разкажат истинските истории за Белене, Скравена, остров Персин и т.н. За тези ужасяващи части от нашата история", заяви Стефанов.

"Това са еднозначни неща, Европа има директиви в тази посока, ние сме приели закон, който обявява комунистическия режим за престъпен. Това че не искаме да си го признаем и да отрежем този тумор от нашата обществено-политическа тъкан, ни води точно до тази ситуация. Г-н Терзиев може да направи много, но не трябва да позволява разговорът да преминава от обществената му заявка за политик към негова лична вина, тъй като той такава няма, защото той такава няма", категоричен беше Любомир Стефанов. 

Пълния разговор с него - гледайте тук.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес