Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митов се провали в опита да вдигне командировъчните на дипломатите

17 декември 2016, 19:00 часа • 3471 прочитания

Външният министър в оставка Даниел Митов се провали в опита си да увеличи командировачните на дипломатите ни, считано от 1 януари 2017 г.

Това става ясно от проект на постановление, което правителството трябва да приеме преди края на 2016 г., за да отложи увеличението на парите с една година. Така за осма поредна година, командировъчните няма да се актуализират.

В средата на годината, по инициатива на МВнР правителството прие изменение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, с което парите на дипломатите трябваше да се актуализират, считано от 1.01.2017 г.

“Силно ограниченият бюджет на Министерството на външните работи за 2017 г. налага размерът на командировъчните пари да бъдат продължени до края на 2017 г. По този начин размерът на командировъчните средства при дългосрочни командировки в чужбина ще бъде запазен на нивото им от 2009 г., като допълнително ще бъде запазено действието и на ограничението за заплащане на командировъчни средства за почивните и празнични дни през време на ползване на отпуск, предвидено в Наредбата през 2010 г.”, пише в доклада на външния министър в оставка до МС, отбелязва БГНЕС.

Отлагането на индексирането на командировъчните ще засегне и дипломатите ни, които са дългосрочно командировани в Постоянното представителство на България в ЕС, позиционирано в Брюксел. То ще има водеща роля при подготовката през 2017 г. и провеждането през първата половина на 2018 г. Българското председателство на ЕС.

Летните амбиции на Даниел Митов бяха командировъчните на ръководителя на Постоянното представителство да се увеличат с 10%, а тези на служителите с 5%. Зимната реалност на Бюджет 2017 г. обаче замразиха министерските намерения.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес