Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митов: До момента няма потвърждение, че в Париж са използвани български автомати

20 ноември 2015, 21:31 часа • 5300 прочитания

Първо трябва да стане ясна експертизата. Всичко, което се изговори до момента, са спекулации. До момента няма потвърждение на тази теза. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Панорама” по БНТ в отговор на въпрос за употребата на българско оръжие при стрелбата във Франция.

Митов бе категоричен, че ние сме готови да подпомогнем разследването, ако това се потвърди. „България продава оръжие само през сертифицирани търговци и фирми”, заяви той.

Министърът коментира, че след заседанието на Съвета "Външни работи" в Брюксел, не трябва да се отказваме от вече постигнатото. „Шенген трябва да продължи да съществува и да работи така, както работи. Засилени мерки за сигурност ще има, Европа трябва да отдели специално внимание на охраната на външните си граници. Те трябва да бъдат стриктно контролирани и да се спре безконтролното навлизане на хора в рамките на ЕС. Второ трябва да започнем да изпълняваме Споразуменията за реадмисия и Европа да изготви програми за репатриране на хора”, коментира Митов.

Той бе категоричен, че една част от хората, които навлизат в Европа, са истински бежанци, на които се дължи солидарност.

По-рано днес военният министър Николай Ненчев заяви, че разследването за евентуалното използване на български оръжия при атентатите в Париж продължава, но България не може да контролира пътя на изнасяните от нея оръжия.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес