Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на икономиката не даде ясен отговор кога ще усетим по джоба си уж падащите цени

27 юли 2023, 08:35 часа • 1214 прочитания

Основното, върху което трябва да се фокусираме, е да се даде сигурност на хората, че те ще могат да си позволят да си купят повече неща. Това е покачване на доходи. Цените се очаква да намалеят, но на фона на показателите, които виждаме в момента. Имаме нужда да стимулираме местното производство и това е един от основните приоритети на правителството в момента. Това каза министърът на икономиката Богдан Богданов в ефира на Нова телевизия. Той беше попитан кога хората ще го усетим по джоба си отчетената дефлация и какви мерки ще предприеме властта, за да живеем по-добре.

ОЩЕ: Инфлацията намали грамажите на стоките, тенденцията се задълбочава

Богданов не даде ясен и конкретен отговор, въпреки че няколко пъти беше попитан дали цените в магазините те ще паднат или поне няма да се увеличат рязко. "Няма как ние да очакваме, че цените в България ще започнат да поевтиняват, когато голяма част от продуктите, за съжаление, са внос. Местното ни производство е сравнително ограничено и ние искаме в крайна сметка да имаме контрол над производствените разходи. Колкото повече ние можем да произвеждаме локално и да сме по-ефективни в нашето производство, толкова повече цените на самите продукти ще бъдат по-добри", обясни Богданов.

Министърът отчете, че чуждестранните инвестиции в страната ни спрямо 2022 г. сас е повишили с 60% „По данни на БНБ към момента за първите четири месеца на годината преките чуждестранни инвестиции са се повишили с 60% спрямо 2022 г.”, каза ресорният министър. Той посочи, че в момента две големи международни компании инвестират близо 100 млн. лева у нас.

Той коментира и цените на горивата, след като депутатите отнеха концесията на пристанище „Росенец” от „Лукойл”. "Проблем няма. Няма нужда да плашим обществото, че горивото е свършило. Горивата в България са на едни от най-добрите цени в Европа. Няма основания за притеснения”, увери Богданов.

Той беше категоричен, че е изключително важно държавният бюджет да бъде приет и това повече да не бъде отлагано.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес