Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър на Орешарски си купи ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ

31 октомври 2017, 16:50 часа • 8522 прочитания

Чешката държавна компания ЧЕЗ (CEZ) продава ТЕЦ "Варна". Това се вижда от съобщение на самото дружество на интернет страницата му.

Казва се още, че купувач е "Сигда" ООД, чиято оферта е била оценена като най-добра. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е собственост на Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в кабинета "Орешарски", в което той е съдружник с дъщеря си Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител.

Cпopeд caйтa нa ĸoмпaниятa тя ce зaнимaвa c мeждyнapoдeн и вътpeшeн тpaнcпopт, cпeдиция, cĸлaдoвa лoгиcтиĸa, дeĸoнтeйнepизaция и cepвиз нa ĸaмиoни.

Семейството притежава и "Ийст Уайн" ООД, регистрирана в Добрич. Предметът на дейност на фирмата е селско стопанство, лозарство и производство на грозде и гроздово вино. Папазов беше и в борда на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД. Управител е и на варненската фирма "Логистика Запад" ООД".

ЧЕЗ посочва, че тецът разполага с 1260 мегавата инсталирана мощност и е временно затворен от началото на 2015 г.

Чешкото дружество посочва още, че сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Цената не се посочва.

В края на януари чешката компания официално обяви, че търси купувач на бизнеса си в България, който основно включва електроразпределението в Западна България. До момента няма данни да е избран купувач. От съобщение на компанията по-рано се разбра, че продажбата няма да е на всяка цена.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес