Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър каза какво би станало, ако се премахне незаконния кей на Доган на Росенец

21 юни 2023, 13:12 часа • 7633 прочитания

Година след като Регионална дирекция “Национален строителен контрол” - Бургас започва административно производство за премахване на незаконния обект “Кейова стена - пристан за лодки и яхти” в лесопарк “Росенец”, намиращ се на морската резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган, институциите протакат и се опитват да осуетят събарянето му.

Това става ясно от отговоря на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на парламентарен въпрос, зададен писмено от депутата от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев.

Мирчев попита на 9 юни министъра, на какъв етап е премахването на незаконния кей, построен на държавен плаж пред резиденцията на Доган. В отговора на Андрей Цеков, получен в Народното събрание на 20 юни, се казва, че РДНСК-Бургас, която вече бе издала констативен акт за премахване на незаконния обект, сега пък иска становища от две други регионални институции - Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас и Басейнова дирекция “Черноморски район”.

ОЩЕ: ВАС окончателно реши да защити оранжерията на Доган

Основанията за това са две хипотези, базирани на разпоредби в Административно-процесуалния кодекс. Едната е да не би с премахването на собственика да се нанесат прекомерни вреди. Другата - да не би с разрушаването на кея да се нанесат вреди на околната среда.

В началото на март от Басейнова дирекция отговарят, че не възразяват процедурата по премахване на строежа да продължи. От РИОСВ-Бургас обаче още не е постъпило становище.

“След предоставяне на необходимите документи и становища от специализираните органи, ДНСК ще предприеме действия за законосъобразното приключване на случая”, завършва отговора си министър Андрей Цеков, цитирани от пресцентъра на коалицията.

 

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес