Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерство на електронното управление: 2 600 устройства не излъчваха на живо изборните секции

05 април 2023, 08:06 часа • 1394 прочитания

27 000 записа има в системата от 9 000 камери след приключването на изборния ден на 2 април. В деня на изборите голяма част от регистрираните устройства не са излъчили видеонаблюдение – от 11 600 устройства, които били предназначени за секциите, 9 000 от тях излъчиха запис в деня на изборите. За 2 600 устройства няма данни в информационната система дали са излъчвали видеонаблюдението.

Такава обобщена информация за видеонаблюдението след изборния процес представи главният секретар на Министерство на електронното управление Ангел Петров пред bTV.

Иначе според него Добър 4 е справедлива оценка за процеса на видеонаблюдението. Трябва да се направи анализ на целия процес към видеонаблюдението, но все още не е приключил процесът по обработка на данните, обясни Петров. 

Ангел Петров уточни, че ако не бъде поправен отново Изборният кодекс, устройствата за видеонаблюдение ще бъдат използвани и за местните избори. 

Петров коментира и недостатъчната подготовка на членовете на СИК. СИК се формираха до последния момент, което е недостатъчно да бъдат обучени всички членове. Никъде СИК не са били затруднени с използването на телефоните за видеонаблюдението, каза още Ангел Петров.

Още: Половината от секциите не са излъчвали на живо броенето на бюлетините

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес