Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миков призова да не се публикува указът за награждаването на Вартоломей I с орден "Стара планина"

11 ноември 2015, 10:10 часа • 4186 прочитания

Все още не е публикуван указът за награждаване на Вселенския патриарх с орден „Стара планина”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков, предаде „Фокус”.

„Няма никаква информация нито на страницата на президента, нито на МС на кое заседание е взето решение за награждаването му. Моля ви, в качеството ми на председател на НС, да не публикувате указа до установяване на това да ли е изпълнен целият фактически състав по присвояване на ордена”, подчерта Миков.

Председателят на НС Цецка Цачева отговори, че ако от президентството постъпи указа в държавен вестник, председателят няма правомощия да спре неговото обнародване.

„Ще се запозная дали е имало такова решение и как се е стигналото до този указ”, увери Цачева.

Припомняме, че на 9 ноември Вартоломей бе награден от Росен Плевнелиев с най-високия български орден. След награждаването той поиска България да върне църковни ценности на патриаршията във Фенер, за който твърдеше, че били „заграбени“ от градовете Ксанти, Драма и Сяр.

Неговото изказване предизвика бурно недоволство в цялата страна. Снощи той беше изпратен с граждански протест. Демонстрантите скандираха по негов адрес „Недостоен“.

Инициатори за визитата на Вартоломей в България са научни среди от БАН. Той беше обявен за „Доктор хонорис кауза“ на академията от нейния председател акад. Стефан Воденичаров.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес