Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миков: Демокрация е възможна и без капитализъм

05 април 2015, 12:00 часа • 9929 прочитания

Хората имат нужда от силна левица, а идеите за справедлива държава и равенство постепенно се налагат над интересите на малцината, които се възползваха от неолиберализма. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в своя доклад на 48-ия конгрес на БСП.

Последиците от икономическата криза засегнаха тежко България. Последваха санкциите и контрасанкции срещу Русия, а бежанската вълна от Сирия изправи България пред нови предизвикателства, с които управляващите не се справят, подчерта Миков и допълни, че те не отстояват и интереси ни в ЕС, съобщава БГНЕС.

Според председателя на БСП голямото завръщане на социализма и социалдемокрацията не се е състояло.

Живеем в свят, в който доминацията на еднополюсния модел е поставена под въпрос. Кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на правителството ни и президента разделят обществото в България, братски, исторически и културно свързана с Русия. Последиците от икономическата и финансова криза засегнаха тежко България. Върху това се насложиха ефектите на санкциите и контра-санкциите по отношение на Русия, подчерта председателят на БСП.

Той посочи, че бежанската вълна от Сирия засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в Европейския съюз. Това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи. To не прави нищо за отстояване на българския интерес в ЕС.

"Хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска ценности като свобода, справедливост, солидарност. Социалната държава не устоя на неговия натиск. В условията на безпрецедентна доминация на десни модели за последните десетилетия левите партии и в Европа изпитват постоянни удари. Все повече е ясно, че хората имат нужда от силна левица и че идеите на социализма са устояли на дясната хегемония и отново имат силно звучене. Хората у нас и в Европа - имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност. От нас зависи с конкретни политики и действия да докажем, че социалната държава е възможна", каза Миков.

Според него от 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо. Демокрация е възможна и без капитализъм.

Европа има нужда от друга политика. От връщане към онази социална и мирна Европа, за която мечтаехме. Към онази справедлива Европа, на която милиони завиждаха, посочи Миков.

Той каза, че след изборите в България се формира дясно управление от четири партии и коалиции, използващо и компенсиращо вътрешните си противоречия с подкрепа на партии, заявени като опозиционни. В парламента влязоха осем партии и коалиции при най-ниската за последните 25 години избирателна активност, което обуславя и ниската представителност на днешното управление. Икономиката рязко забави темп. Увеличи се бедността.

Бедността е един от най-сериозните ни проблеми днес. Пряко или косвено, това е проблемът на живота на всеки българин, предпочел да живее в България. Бедността и липсата на целенасочена политика за ограничаването й са благоприятна почва за етническо напрежение, изключването на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографския срив и в крайна сметка - в заплаха за националната сигурност. Вече 8 години сме членки на ЕС. Какво се промени за това време? Ако преди присъединяването ни в риск от бедност живеят около 18,4 % от хората у нас, то в годините след това този процент вече достига 22-24 %. Това значи, че броят бедните вече е над 1,6 млн. души. И за това не е виновна Европа, заяви Миков.

Все по-ясно става, че БСП Лява България е опозиционната сила, неоспорима алтернатива на това управление, вредно за България. Но на последните избори преди половин година стана ясно, че влиянието ни е достигнало исторически ниски нива, определи в партийния си доклад Миков. Ефектите от четвърт век политическа конкуренция между БСП като идеологическа партия и партиите-проекти имат значение за това състояние. Напоследък е модерно да се говори и за подобни проекти с леви претенции, лидерски и идейно неясни. Считам обаче, че и тяхната роля ще бъде преди всичко обслужваща за дясната политика, която докара България дотук, обобщи той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес