Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местан за тракийските бежанци: Да се търси определението "геноцид" за всяка трагедия, е неприемливо

28 март 2018, 09:45 часа • 3816 прочитания

"Да се търси определението "геноцид" за всяка трагедия е прекалено неприемливо. Най-важното е тези проблеми да не се политизират излишно. Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично последствие от която и да е война, то мисля, че само ще влошим двустранните отношения." Това заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

По думите му "душевните граници се простират дотам, докъдето има и един български гражданин. От тази гледна точка съм казвал Бурса е България, Анкара е България. В тази теза няма териториална претенция."

Местан определи срещата ЕС – Турция, като "сериозен геополитически пробив на българската дипломация". Според него този пробив може да стане исторически, но само ако се състои втора среща между ЕС и Турция.

"Турция трябва да стане член на Европейския съюз. Едва тогава европейският проект ще бъде пълен", допълни още той в интервю за bTV.

В отговор на въпрос дали човешките права са застъпени в съседна Турция, Местан коментира, че едва когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да коментираме ситуацията в други държави.

В коментар за вътрешната политика в страната ни Местан каза: "Ако в България имаше реална свобода на политическата дейност, ако в България не бяха нарушени конституционните права на българските граждани да участват свободно в изборите, днес ДОСТ щеше да бъде парламентарно представена политическа партия."

Той призна, че партията има огромни проблеми с финансирането, защото се издържала само от дарения и членски внос и отрече да получава заплата. 

По повод бившите си колеги от ДПС, Местан коментира, че "не са в час": "Тече процес на мащабна ценностна трансформация в етнополето на избирателите турци и мюсюлмани. Идеята да обединим всички турци под едно политическо крило е проблематична идея." Според него призивът на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ да се закрият алтернативните партии и избирателите да се обърнат отново към ДПС е проява на политическа арогантност.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес