Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местан: Прие се едно глупаво решение

24 октомври 2013, 09:02 часа • 33790 прочитания

На въпрос дали има разместване в парламента, за съжаление ще кажа: да, има адхок, има създадена коалиция по тази тема и решението на НС за налагане на мораториум за продажба на земя на граждани на ЕС, се явява първият пробив в цивилизационния избор на България.

Това каза пред БНТ председателят на ДПС Лютви Местан. Преди 20 години България постигна ако не консенсус, то макар и трудно едно широко съгласие, че ще се развива като страна-член на НАТО и ЕС. България направи своя (от президента Петър Стоянов) цивилизационен избор. За първи път от 1997 г. насам има пробив в този ценностен избор. Преди ден популизмът надделя над ценностите, над цивилизационния избор на България. Това политическо измерение на случилото се стои по-високо и е малко по-страшно от това, че настъпи първият пробив в "управляващото мнозинство", защото БСП и ДПС не правим управляващо мнозинство, подчерта Местан.

Прие се едно глупаво решение, което никак не е безобидно. От това решение могат да последват много тежки санкции, но преди санкциите стои въпросът с дискредитирания образ на България като пълноправен член на ЕС. България сама направи своя избор да стане член на ЕС. За да се случи това ние трябваше да приемем няколко условия, едно от които е либерализирането на пазара на земята, за което поискахме преходен 7-годишен период. Второ, трябваше да приемем принципа на трансфер на суверенитет. Не може с акт на българския законодателен орган да се изменя клауза в договора за присъединяване на България в ЕС.

Оказва се, че с решението на НС ние казваме на партньорите си от ЕС: 2005 г., когато приехме изменението в член 22 на Конституцията, по-късно, когато приехме трансфера на суверенитет и по-късно, когато подписвахме договора за присъединяване на България, ние ви излъгахме. Казахме, че ще се съгласяваме с тези условия, защото изборът е наш. Вие не ни принудихте да станем член на ЕС. Сега вече като сме член, ние можем да се отклоним от своите задължения, заяви Местан. Той посочи, че на трансфера на суверенитет, не трябва да гледаме като на загуба на суверенитет. Трансферът на суверенитет е размяна. "До 2007 г. забравихме ли, че имахме проблем със свободното пътуване до Европа", попита реторично Местан.

Той заяви, че националният интерес на България предполага "ние да се опитаме да преодолеем последиците от това решение". "Елегантният изход е да се обърнем към Конституционния съд. Решението на НС противоречи на Конституцията. Вече сме готови със становище до КС и очакваме да бъдем подкрепени. Ще се обърнем към колеги от БСП, защото гласуването на ГЕРБ за съжаление беше абсолютно монолитно и съм изумен, че партия, която носи в абревиатурата си израза "европейско развитие", се хвана на популистката вълна, зададена от "Атака". Фактът, че това решение не е взето с консенсус, събужда последващи въпроси. Но припомням, че ДПС е единствената партия през целия 23-годишен преход, която е била парламентарно представена, която партия не си е позволила да номинира свой кандидат за Конституционния съд.

И тези, които говорят за задкулисие във връзка със статута на депутат от ДПС, следва да имат предвид този факт, а и това, че решението на конституционното дело за обявяването на ДПС за противоконституционна партия, искането за обявяването също е взето с 6:5 гласа, при това "за", че видите ли ДПС била противоконституционна партия. И не стигна само един глас, за да се забрани ДПС. Питам фактът, че това искане е отхвърлено с 6:5 гласа, ще даде ли право на части от българското общество чрез протест да настояват да не се изпълни решението на КС и ние едва ли не да бъдем обявени за противоконституционна партия. Времето показа, че ДПС може би е партията, която най-плътно защитава българския национален интерес. Разбирам настроенията срещу ДПС и протестите срещу ДПС, но тези протести, не могат да имат за цел забрана на ДПС", категоричен е Лютви Местан.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес