Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местан извади снимка като доказателство за натиск на ГЕРБ в Сърница

20 март 2015, 08:35 часа • 12499 прочитания

Всеки избор е важен, не само в Сърница. Но искам да посоча, че в парламента получихме политически урок от жителите на Сърница. Оказа се, че почти 100% от избирателите там са гласували – без напрежение, всеки свободно изрази волята си, каза лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия.

По думите му резултатът в Сърница бил неприятна изненада за ГЕРБ и Реформаторския блок. Кметовете на Сърница, на Побит камък, на Медени поляни в момента са от ГЕРБ т.е. ние нямаме там пълно влияние. Но изглежда ГЕРБ изтърваха нервите си и не чуха призива ни на балотажа в Сърница хората да бъдат оставени да изберат, посочи Местан. На въпрос спокоен ли е изборът при подаряване на часовници на гласоподователите, лидерът на ДПС каза, че това било символ за новото летоброене за новата община Сърница. Родопчани не могат да бъдат купени, това не е подарък, добави той по адрес на раздаваните от ДПС часовници.

На въпрос ако човек живее в крайна бедност, как му се променя животът, като се отдели в отделна административна единица, Местан отвърна, че разстоянието между Сърница и Велинград е 48 километра, но през зимата това е два часа. Два часа тези хорица трябва да ходят до Велинград за елементарна административна услуга, посочи Местан. И добави, че тактиката била ДПС да се представи като универсално зло.

Местан засегна и случай и на малка махала от седем души, която била „уличена” от ГЕРБ в кражба на ток. Точно на 18 март електричеството им е прекъснато, въпреки че, по думите на лидера на Местан, тези хора имали електромер. Спирането на тока е с молба от спиращите да си открият отделен електроменр, добави политикът. И призна в крайна сметка, че не ГЕРБ е писала писмото, но всички органи на местната власт били в ръцете на ГЕРБ. Един човек да е, никой няма право да му прекъсва тока между първи и втори тур на избори, каза Местан. Той извади и епикриза на болен от рак, живеещ във въпросната махала. Лидерът на ДПС извади снимка от сайта на ГЕРБ, на която зад Цветан Цветанов се е снимал „същият този инженер Чолаков”, който е изпратил писмото за спиране на тока в същия ден, в който е правена снимката.

Освен случаят с тока, Местан заяви, че „тези хора” (бел. ред. – ГЕРБ) използвали и деца, вадейки ги от учебния процес. Политикът обаче не разви конкретно тази тема. Родопчани ще отвърнат на тази агресия с гласуване по отговорност, добави той.

Против задължителното гласуване

Според Местан задължителен вот не е нужен и Сърница го е доказала. Когато избирателите са реално мотивирани, те излизат и гласуват. Колкото по-ниска е активността, толкова по-ниска е представителността на представителните власти. Но активността е отговорност на политиците, заяви Местан. Референдумът за изборните права ще бъде насочен срещу Движението за права и свободи, добави лидерът на ДПС. И заяви, че са грешни сметките, че ДПС е толкова силна партия заради ниската избирателна активност. Постигали сме стойности и до 600 хил. гласа, падали сме и до 277 хил. гласа, но е мит, че избирателите на ДПС са феодално вързани. Избирателят на ДПС е изключително претенциозен и е много трудно да се пребориш за доверието му, сигурен е Местан.

На въпрос дали е фашистко обществото, което харесва министърът с най-висок рейтинг Петър Москов, Местан отвърна, че твърде често висок индивидуален рейтинг и политическа отговорност и демократичност са в противоречие. И Слободан Милошевич през 1989 година заяви, че нито един сърбин няма да пострада от албанец и тогава рейтингът му скочи до над 90%, а след това спечели изборите, даде пример Местан. Познавам много политици, които жертвата личен рейтинг за стратегическите интереси на държавата, добави той.

За пореден път Местан отрече да има „ромска престъпност”. Допустимо е да се говори за по-голям брой битови престъпления в определени региони и трябва да се работи срещу това. Трябва да се търсят трайните решения, сигурен е лидерът на ДПС, който пак посочи интеграцията и ресурсите на образованието като инструменти да се приобщят ромите в обществото. Ранното отпадане от училище е най-тежкият проблем, особено при ромите. Изследванията обаче показват, че те отпадат главно защото тези деца не са минали предучилищно образование – в детски градини. Чакам да чуя как в Сливен се открива детска градина, не само в София, Варна, Пловдив, заяви Местан. И добави, че ДПС има законово предложения за създаване на национална мрежа от детски градини. Когато дамгосваме един етнос за престъпления на отделни негови представители, тогава крием собствената си отговорност, завърши той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес