Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местан: Главното мюфтийство е компетентно за вакъфските имоти

06 февруари 2015, 15:34 часа • 18183 прочитания

За вакъфските имоти компетентният орган е Главно мюфтийство. Ние като парламентарна група имаме своето много активно участие при приемането на Закона за вероизповеданията, където сме застъпили съответните права и отговорности на религиозните институции. В това число и по отношение на правото им на собственост. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира казуса за вакъфските имоти

Той призова да не се смесват въпроси от компетентността на религиозни институции с тези на една политическа сила

По-рано днес стана ясно че делото, което водят един срещу друг главното мюфтийство и мюсюлманско-сунитско-халифитско изповедание с лидер Недин Генджев, продължава на 3 април. До това положение се стигна, след като днес Софийският апелативен съд го отложи.

Съдът поиска главното мюфтийство да представи доказателства, че мюсюлманските настоятелства преди 1949 г. са били юридически лица. От изхода на този процес зависи как ще се развият делата за вакъфските имоти, водещи се в окръжните съдлища. В момента те са замразени, обяснява "24 часа".

Междувременно Местан се въздържа от коментар по въпроса,за потъпкването на свободата на словото в Турция, както и за ареста на журналисти там. "Не е наша работа да коментираме вътрешно политически проблеми на една съседна, приятелска страна и стратегически партньор на България", категоричен беше той.

По въпроса за политическата ситуация в страната лидерът на ДПС коментира: "Отворени сме за диалог с всички партии, без крайно националистическите и ксенофобски формации. Нали затова са изборите, за да реши българският народ кай каква политическа тежест да има. Ако избирателите са отредили на ДПС доверие и ръст от близо 25 %, това означава, че тази партия не е в изолация. РБ сигурно заспиват с мисълта за изолацията на ДПС. През 1997 г. спечелиха изборите с мнозинство от 137 народни представители, с близо 2 млн., гласа, само след 4 години се сринаха до 50 депутати, след още 4 години се маргинализираха до парламентарна група с 20 депутати, след още 4 години изчезнаха от НС".

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес