Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мей обещала на Борисов да има сделка за Brexit

07 март 2019, 22:15 часа • 2023 прочитания

Британският премиер Тереза Мей се е обадила на българския си колега Бойко Борисов и го е уверила, че нейното правителство е решено да договори излизането на Великобритания от ЕС със сделка, включително и постигайки съгласие за границата с Република Ирландия.

Мей е подчертала важността на предстоящото гласуване на 12 март в британския парламент, което ще реши съдбата на Brexit.

Двамата премиери са се обединили около необходимостта да не бъде допусната политическа нестабилност с негативно отражение върху всички в ЕС.

Във фокуса на телефонния разговор между Борисов и Мей е бил и напредъкът по двустранните преговори за Brexit.

Британският премиер е изразил благодарност за доброто сътрудничество между българските и британските експерти по договарянето на бъдещите правила и процедури след излизането на Великобритания от ЕС в области като вътрешните работи, здравеопазването и социалното осигуряване.

Борисов е подчертал подкрепата си за осигуряването на плавно и регулирано напускане на Обединеното кралство при запазване на доброто сътрудничество с ЕС и на двустранна основа. Великобритания е стратегически партньор за България, е подчертал българският премиер.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес