Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меглена Кунева: Единният антикорупционен орган е любима мантра

04 юли 2017, 09:51 часа • 1288 прочитания

Единният антикорупционен орган се е превърнал в любима мантра, време е бързо да бъде приет закон за борба с корупцията по високите етажи на властта, каза пред bTV Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Ако антикорупционният закон беше приет, когато го предложихме, вече вече щеше да има практика. Сега се предлага нов. Това беше тактика на отлагане, коментира Кунева. Едва ли има смисъл от дългите процедури в момента. Неефективен е и начинът на обсъждане, дори няма и текст, добави тя. Направихме два законопроекта, единият включваше и КОНПИ. Органът, който ще бъде създаден трябва да е независим, а не подчинен на някого, категорична бе тя. За да бъде независим този орган, зависи от културата на политическия живот в страната, но и от начина, по който се избира, каза тя и посочи, че е имало предложение да се избира от комисия, създадена от независими хора, която след това се разпуска или по стандартния начин от две от властите, добави тя.

Всички политици трябва да са сигурни, че по всяко време подлежат на много проверки. Това се случва в много страни, затова виждаме, че в едни страни, където хората могат да подадат сигнал и той ще бъде разследван, се справят с корупцията, а в други не, допълни Кунева.

Надявам се скоро да говорим не само за българското въоръжение, а за европейска отбрана. Важно е да знаем с какво България ще участва във фонда за обща отбрана и какво може да получи, отговори Кунева на въпрос за въоръжението на българската армия.

Грешка беше, че България нямаше еврокомисар 7 месеца. Това е безпрецедентно. В този момент излезе и Бялата книга със сценариите за развитие на Европа, книгата за обща европейска отбрана, а България нямаше представител и показахме, че без нас може. Разчитам, че Мария Габриел бързо ще заличи тази празнина. Изслушването мина гладко и нямам съмнения, че ще се справи, каза Кунева по повод избора на български комисар в ЕК днес и пожела успех.

Относно българското председателство на Съвета на Европа Кунева заяви, че по-важно от обществените поръчки е с какво ще се запомни България и в тази посока трябва да са насочени големите усилия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес