Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицинските сестри вдигат палатковия лагер заради обещание на правителството

16 декември 2019, 21:50 часа • 3916 прочитания

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след като правителството обеща на медицинските сестри по-строг контрол и преразпределение на публичните средства.

Това се случи по време на среща в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева с медицинските специалисти, искащи по-високо заплащане и достойни условия на труд, предаде Агенция "Фокус".

Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на Националният рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.

"Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, ще ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване", каза една от медицинските сестри, участвали в срещата.

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.

Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес