Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицинската сестра Бойка Анастасова слезе от прозореца на НС

06 март 2020, 09:01 часа • 10893 прочитания

"До 4 часа стояхме кротко по столчетата, едната колежка спеше на столчето. Ако видите, че някой нахлува срещу вас, как ще реагирате?" Това каза медицинската сестра Бойка Анастасова, която прекара около час на прозореца на стая 103 в Народното събрание. Жената вече слезе от прозореца.

На въпрос дали е оказала съпротива на служителите на НСО, които са си вършели работата, Анастасова отговори: "Не, даже бягах от тях."

Според твърденията на протестиращите сестри в един момент са били угасени лампите, после пуснати и нахлули 20 души. Една от сестрите, Мая Иванова, твърди, че била изнесена на ръце от 4 души. Анастасова излязла на перваза и тогава пуснали другите задържани, по думите ѝ.

Анастасова разказва, че седели в залата на Здравната комисия, влезли хора от службите, заобиколили масата, сестрите се наредили на прозореца - от вътрешната страна на прозореца. По думите на Анастасова, казали от службите, че ще излязат, загасили лампите, после ги подгонили и тя тогава се качила на перваза.

"Човек не застава на барикадата само когато гладът го притисне", заяви тя и уточни, че сега протестира от солидарност към колегите си.

На въпрос дали Мая Манолова стои зад всичко, Анастасова отвърна със серия от въпроси, два от които бяха: "Смятате ли, че трябва да има реформа в здравната реформа? Смятате ли, че след инсулт Вашият баща трябва да стои в болницата 7 дни или трябва да бъде рехабилитиран 9 месеца?"

"Реформата трябва да се случи. Това, което всички наричате здравеопазване е един геноцид над нашия народ." Така Бойка Анастасова мотивира оставането на медицинските сестри в Народното събрание цяла вечер.

Припомняме, че в ранните часове на шестия ден от протеста на медицинските специалисти под прозорците на властта, се разиграва безпрецедентна ситуация. Една от протестиращите жени, Веселина Ганчева, сама потърси Actualno.com около 4 часа сутринта, за да съобщи, че психолози работят с барикадиралите се няколко нейни колежки в сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом в София).

Става въпрос за 5 медицински сестри, които остават в "новата" сграда на Народното събрание. Припомняме, че вчера привечер (5 март) след заседанието на Здравната комисия, няколко медицински работници не пожелаха да напуснат, заявявайки, че остават в залата, докато не се изпълнят исканията им, а именно:

1. Професията да стане защитена, така както на учители и полицаи;

2. Да са гарантирани две основни минимални заплати;

3. Поне три лева на час за нощен труд. Ганчева уточнява, че в момента хората, които подкрепят на място медицинските работници на палатковия лагер пред Министерски съвет, са малко и са отчаяни.

Знаете, сестрите протестират редом до майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", които настояват пък за оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Социалният министър видя протестиращите медицински сестри като политически инструмент. Така министърът описа и протестиращите майки: "Зад тях стоят политически опоненти и предполагам, че търсят медийно внимание", подчерта Сачева. И обясни как преди 2 дни се срещнала с Валентина Казанджиева, която, по думите на Сачева, протестира заради Закона за социалните услуги в рамките на инициативата "Системата ни убива". Не разбирам какви са исканията им, добави министърът, като подчерта, че имало изрично вписване да се направи ревизия на Закона за социалните услуги.

Actualno.com потърси снощи за коментар председателя на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заяви, че не знае за случая и не може да коментира.

Снимки и видео може да видите туктук и тук.

Хронологията на събитията - в този материал.

ОЩЕ: Медицинска сестра се оплаква от насилие в Народното събрание

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес