Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Медиана": 20 000 гласа разделят Терзиев, Григорова и Хекимян

19 октомври 2023, 10:45 часа • 3303 прочитания

10 дни преди местните избори за Васил Терзиев биха гласували 24.8%, за Ваня Григорова - 22.2%, а за Антон Хекимян - 21.4%. Това показва проучване на "Медияна". То е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

20 000 гласа разделят Терзиев, Григорова и Хекимян. Разликите между кандидатите на ПП-ДБ/"Спаси София", БСП и ГЕРБ за кмет на столицата са минимални и тримата се "движат почти в пакет". Според социолозите в столицата почти сигурно ще има балотаж.

В момента дистанцията между тримата е незначителна, но следва да се има предвид, че едва близо 120 000 човека от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания. Това дава шансове на Деян Николов и Вили Лилков. Колебаещите си и все още нерешилите представляват огромна маса и могат да обърнат изборите.

От изследването става ясни, че в София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори - около 500-550 000 избиратели ще застанат пред урните.

Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж, като най-вероятните двойки са три - Терзиев срещу Григорова, Терзиев срещу Хекимян, Григорова срещу Хекимян. "На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50", коментират от "Медиана".

На втори тур, Васил Терзиев може да разчита на много малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян, но Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев. Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов от "Възраждане" и част от тези на другите кандидати, но не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес