Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мария Габриел: Рискът от намеса в изборния процес е по-висок

20 февруари 2019, 10:42 часа • 1996 прочитания

В днешната цифрова реалност, с бурното развитие на технологиите, рискът от намеса и манипулация в изборния процес е по-висок. Ето защо е нужно да не отслабваме усилията в борбата с дезинформацията и киберзаплахите, за да предотвратим всякакви манипулации. Това може да се случи само ако работим заедно: държавите членки, институциите на ЕС и частния сектор. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференция в Брюксел, посветена на подобряването на кибернетичната устойчивост на изборите, която даде възможност три месеца преди изборите за Европейски парламент да бъдат обсъдени със заинтересованите страни действия за осигуряване на демократичния изборен процес, съобщиха от ЕК.

Българският еврокомисар посочи данни от проучване на Евробарометър, според които 61% от гражданите са загрижени за манипулирането на изборите чрез кибератаки. Заплахите приемат различни форми, вариращи от проникване в системи до кампании за дезинформация или манипулиране на лични данни.

Тя наблегна на ключовата роля на държавите членки, политическите партии и организатори на кампании в осигуряването на мрежите и информационните системи, използвани за избори. В зората на европейските избори според нея е наложително да се гарантира, че социалните медии не се използват за разпространение на дезинформация.

По отношение на дезинформацията, българският еврокомисар изрази очакването си онлайн платформите и рекламодателите да прилагат Кодекса за добри практики, в който мерките варират от прозрачност в политическата реклама до закриване на фалшиви сметки и демонетизиране на доставчици на дезинформация. 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес