Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова: Старият метод за разпределение на мандатите остана в новия Изборен кодекс

10 октомври 2014, 11:20 часа • 22068 прочитания

Методиката за разпределяне на мандатите не е променяна в новия Изборен кодекс. Това заяви водачът на листата на „БСП - лява България“ в Кюстендил Мая Манолова.

Тя подчерта, че няма методика, която абсолютно справедливо да разпределя мандатите по региони. Това е изборна методика, която е работила при ГЕРБ и преди това, като разпределя мандатите между 31 избирателни района, уточни Манолова, предаде Фокус.

Тя припомни, че предишната методика е била още по–несправедлива. Тогава в един Софийски МИР, БСП начело с Румен Овчаров е имала 65 хиляди гласа, а е останала само с един народен представител.

Манолова допълни, че единственият справедлив начин е партиите да участват в избори с национални листи.

В коментар на протестите срещу влизането в парламента на депутата от ДПС Александър Методиев, Манолова каза, че ако не бъдат изпълнени исканията на хората, то е много вероятно да се стигне до нагнетяване на напрежението. По думите й лидерът на ДПС Лютви Местан е доказал, че е достатъчно отговорен политик и би следвало да предприеме действия, за да не се стига да нагнетяване на напрежението.

Манолова допълни, че би било добър знак ако първия в листата бъде отзован и на негово място влезе втората от листата на ДПС.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес