Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова предлага: Поне по двама асистенти на дете с увреждания

07 юни 2018, 07:30 часа • 2395 прочитания

Децата с увреждания да имат право на повече от един асистент. Това ще предложи на социалното министерство омбудсманът Мая Манолова, стана ясно след среща между нея и недоволни родители.

Така потребителите на услугата ще имат възможност да получават необходимата подкрепа от най-подходящите хора. Всеки индивидуално ще може да прецени какво да бъде времетраенето на полаганата грижа, като ще има и опция часовият интервал да бъде разпокъсан, аргументира се Манолова, която е изготвила законопроект за личната помощ, предаде "Монитор". В него се предвижда още асистентите да бъдат избирани лично от детето с увреждане или неговия настойник. „Необходимо е и да бъде ангажирана специална организация, която да администира договорите за наемане на помощниците и изплащането на парите им, коментираха родители след срещата.

С предложението се цели премахване на проектния принцип при предоставяне на асистентски грижи. Манолова предлага още родителите, които обгрижват децата си, да са на трудов договор, за да им се трупа осигурителен стаж. Към момента тези от тях, които избират да се включат в програмата „Личен асистент“ са на граждански договор.

За всички тези промени няма да бъде необходимо отделянето на допълнителен ресурс, категоричен бе омбудсманът. Според изчисленията на екипа й средствата, които в момента се отпускат за асистентска грижа и чужда помощ ще са достатъчни да покрият нуждите на децата с увреждания. Финансовият ресурс, който отделя министерството за това перо е 169 млн. лв. Манолова организира в понеделник работна група, на която да се обсъди проектозакона ѝ. На нея, освен родителите, е поканила и социалния министър Бисер Петков и експерти от ведомството му.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес