Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова: По-добре много кандидатури за председател на БСП, не една

07 юли 2014, 08:25 часа • 19004 прочитания

Защо решихте, че Драгомир Стойнев е посочен за следващ председател на БСП? Ние не сме феодална партия, в която изборът на председател е предрешен. Това заяви заместник-председател на Народното събрание Мая Манолова, която в събота, 5 юли, обяви, че ако я предложат за поста на председател на БСП, ще приеме.

Аз в предрешени състезания не участва. Самият факт, че се включвам, означава, че ще играя феърплей, докрай. Искам да видя БСП обединена и силна, с „изправен гръбнак”. Нужен е лидер, който да води БСП напред – ако получа доверието на членовете на партията, ще направя това, нахъса се Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Манолова призна, че действително малко неудобно е заявила преди два дни, че е готова да се състезава за поста. При нас е прието да се изчакат номинациите на организациите. Имаше разбиране сред ръководството, че е добре да се обединим около една кандидатура. Но според мен това не е най-добрият вариант, по-добре е да има състезание – наличието на избор означава „непредрешеност”. Това, че Сергей Станишев е за Драгомир Стойнев, не означава, че е против мен, сметна изумително уравнението Манолова.

На въпрос дали има разделение на червени лагери и Манолова е равно на ВНЛ (вечна, неразделна любов) с Георги Първанов, Манолова отвърна, че не участва в подобен проект.

Никой от кандидатите за лидер на БСП няма икономически зависимости, продължи Манолова и избягна въпроса дали сегашното ръководство е било обвързано с икономически кръгове. Нека Станишев отговори на този въпрос, каза тя. И отрече да е познавала Цветан Василев, подобно на Драгомир Стойнев, като се замота с клишета колко важен депутат в ДПС е бил Делян Пеевски.

Манолова се съгласи, че трябва да има по-голяма яснота как са назначавани министрите в правителството Орешарски. Тя обаче похвали кабинета и тръгна „да вади числа” за сравнение с правителството на ГЕРБ, но Виктор Николаев каза с ирония, че „не му е интересно”.

Когато дойдохме на власт, имахме няколко задачи – да спрем полицейщината и да размразим бизнеса. Но нашата грешка беше, че не разписахме това в коалицията с ДПС. Този път сме си направили изводитеот поредната си грешка”. Никога повече няма да има такива партньорства – без предварително разписано споразумение. Това е една от причините за резултатите от евроизборите, добави тя.

Манолова отрече и да бъде употребена за сигнала за Костинброд. Убедена съм, че фалшивите бюлетини са начин за манипулация. Манолова отхвърли решението на прокуратурата, че 480 хил. бюлетини в Костинброд са брак. Това не може да е брак, упорито настоя тя.

С патос Манолова завърши, че на БСП им трябва лидер-биткаджия сега. Дори ако „се омажете” пак ли, ехидно подметна Николаев. Манолова се направи, че не чува и каза, че сега не е време някой да се учи да бъде лидер на БСП, но добави, че Стойнев ѝ бил приятел.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес