Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова критикува, че не сме работили за промяна на споразумението за екстрадиция със САЩ

17 април 2018, 09:18 часа • 1175 прочитания

Работим по анализиране на договора за екстрадиция между България и САЩ. Става въпрос за сложна материя. Поне доскоро не предавахме български граждани за съд в друга държава, но от 2005 година вече не е така, което е принципно правилно предвид влизането ни в ЕС и като цяло ситуацията на сближаване на международната сцена на много държави. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по случая с Желяз Андреев пред Нова телевизия.

Това, което ме притеснява, е дали този договор дава достатъчно защита на българските граждани. Затова искаме от правосъдния министър да направи една експертна група, която да разгледа от всички страни договора – дали отговаря на принципите на договори между ЕС и САЩ, на други страни-членки със САЩ, да се види съдебна практика, както и какво е станало при други случаи на екстрадиция.

Манолова изрази увереност, че няма да се стигне до екстрадиция на Желяз Андреев, защото той е бил служител на ниско ниво. Но омбудсманът беше категорична, че след случая с Гергана Червенкова отпреди вече 6 години, не е имало ревизия на споразумението със САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес