Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова: БСП не е "за" съдебната реформа в този ѝ вид, Костинброд беше фалшификация

20 април 2015, 17:42 часа • 7211 прочитания

Не очаквайте да коментирам, моята работа е да правя политики и зкаонопроекти. Така Мая Манолова коментира социологическото проучване на „Алфа Рисърч”, показващо рекордно ниска подкрепа за БСП. Манолова добави, че предната седмица имало проучване с 8% разлика между ГЕРБ и БСП, но не уточни на кого е било това проучване.

Червеното острие каза, че действително БСП има шанс за местните избори и че имало страшно много работа. Не се радват хората на тази власт, каза Манолова, но се съгласи, че хората всъщност никого от политическата класа не харесва.

Според червения депутат в управляващата коалиция имало разнобой и противоречиви сигнали относно съдебната реформа. Манолова каза, че това, което беше гласувано като съдебна стратегия в Народното събрание, не е това, което през миналата седмица представиха Бойко Борисов, Христо Иванов и Румяна Бъчварова. Ако само ще сменяме членовете на ВСС, то говорим за намеса на изпълнителната власт в съдебната, подчерта Манолова. Правосъдният министър беше заел позата на магнолия в двора в Банкя, коментира червеният депутат. Ако съдебната реформа означава промяна в Конституцията, няма смисъл да подкрепяме, добави Манолова в „Лице в лице” на bTV.

Какво предложи властта – да се раздели ВСС на две колегии, което може да се направи и без конституционна промяна. Второ – предложиха мандата на ВСС да стане тригодишен, а не да е петогодишен, което само ще направи съвета по-политически зависим. Трето – ВСС да гласува явно, а не тайно, което не можем да подкрепим, след като в целия модерен свят такъв вид вот е таен, заяви Манолова.

От думите на червения депутат промяната на ВСС не означава независим и справедлив съд, което е основата на съдебната реформа.

За финал Манолова не пожела да коментира факта, че на първа инстанция единственият обвиняем за Костинбродската афера – Росен Желязков, беше оневинен. Манолова си повтори мантрата, че бюлетините от „Мултипринт” били подготвени за фалшифициране на изборите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес