Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майките: Получихме лични заплахи, ще продължим с протестите

17 ноември 2018, 09:50 часа • 9060 прочитания

Получихме лични заплахи заради протеста си, някои от тях бяха изпратени на телефоните ни - че ще ни изринат и т.н.. Въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов, протестът ни ще продължи, докато тя не бъде приета от парламента (бел. ред - оставката означава, че Симеонов би трябвало да стане депутат). Това обявиха две от майките на деца с увреждания и част от инициативата "Системата ни убива" - Мая Стоицева и Валентина Ташкова в интервю за bTV.

Те все още настояват да се изпълнят исканията им за реформи, които да облекчат живота на децата им. 

"Всички се радвахме на новината за оставката, но ми се иска да върнем фокуса, а той е реформи в системата за хората с увреждания", каза Мая Стоицева.

Според Мая Стоицева оставката на Валери Симеонов се е забавила. "Когато някой политик го обиди по този начин, ще протестираме в негова подкрепа", категорична беше тя.

"От първия ден на протеста казваме, че този език е неприемлив за обществото имаше и други изказвания на хора от НФСБ", допълни и Валентина Ташкова, визирайки случилото се с депутата Петър Петров.

След снощната оставка това беше победа за цялото общество, каза Валентина. Показахме, че един справедлив граждански протест може да победи, каза тя.

"Протестираме 26 дни за оставката на Валери Симеонов, но години наред протестираме за реформа, правителството се ангажира с конкретни неща и искаме те да бъдат изпълнени. Този протест няма да спре, това е кауза която продължава", отбеляза Мая Стоицева.

В същото време вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред Нова телевизия, че правителството е стабилно и ще изпълни своята управленска програма въпреки оставката.

Двамата с Валери Симеонов са имали среща вчера в 16:00 часа, на която е обсъдено решението на Симеонов. От думите на Каракачанов стана ясно, че преди това лидерът на НФСБ е свикал съвещание на депутатите и ръководството на партията, за да обсъдят създалата се ситуация. Решението за оставката е било взето тогава, а след това е бил информиран и премиерът Бойко Борисов. И Каракачанов отрече Борисов да е оказвал натиск.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес