Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лъчезар Борисов: Инфлацията за потребителите стигна 10%, но мерки няма

07 януари 2022, 20:15 часа • 4905 прочитания

През 2020 година България достигна рекорд на чуждестранните инвестиции. Към момента, по данни на БНБ, потокът спада с 51%. Насърчените проекти на държавата за инвестиции за първите месеци на предходната година до май, бяха около 800 млн. лв. Това коментира в ефира на "Лице в лице" по бТВ Лъчезар Борисов, бивш икономически министър в правителството на Бойко Борисов.

"За останалия период до момента са под 400 млн. лв. Направете сравнение. Ами няма инвестиции, защото няма среда, тя се счупи. Ние оставихме работеща икономика, която се върна и възстановяваше. През май нямаше пандемия у нас. Тогава икономиката вървеше, не се знаеше, че ще дойде Омикрон. В момента той е тук, инвестициите обаче ги няма", коментира той.

"Инфлацията за потребителите стигна 10%, но мерки няма. Никакви адекватни действия – нито антиинфлационни, нито компенсиращи. Да, намеренията ги чуваме, чуваме, че има пари в енергийния фонд, но действия и адекватна реакция няма“, допълни Борисов. Бившият министър коментира, че заради високите цени на електроенергията редица малки предприятия вече са фалирали, а други едва издържат.

Относно въведения мораториум върху цените на тока, парното и водата, Борисов каза: "Това е непазрна и недобра мярка. Инфлацията в промишлеността е средно 30%, фирмите работят без добавена стойност, без печалба. Какво следва – или ще се увеличат цените за потребителите, или фирмите ще фалират. Влизаме в една системна криза“.

Борисов коментира, че може да се подобри конкуренцията в сферата на горивата. По думите му след 12 май цените рязко са скочили, влошил се е бизнесклиматът и доверието на потребителите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес