Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лютви Местан се обяви за узаконяването на ромските къщи

22 октомври 2015, 18:10 часа • 5826 прочитания

"Резултатите от изборите на 25 октомври, освен че ще определят кметовете на общините и общинските съветници, ще дадат отговор и на един много важен друг политически въпрос. Това е въпросът кой кой е в българската политика".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при закриването на предизборната кампания на движението в Момчилград, предава bTV.

„Ако някои от партиите не са удовлетворени от резултата и изберат позата на щрауса - правят се, че не виждат резултата от местния вот и затова ще я карам постарому, ще продължавам да менторствам и ще продължавам да бъда част от управлението - ако има такива политически сили, следва да са наясно, че несъобразяването с новите политически реалности ще генерира нестабилност в управленската формула, ще генерира напрежение, ще се увеличава чувството за нелегитимност на властта”, заяви още той, като отказа да назове конкретни партии.

Все пак обаче стана ясно, че ДПС продължава да настоява за изваждане от властта на „антидемократични, ултранационалистически примеси”. Подобна реторика през последната година беше използвана предимно по адрес на Патриотичния фронт, но също и за конкретни действия на Реформаторския блок.

Като подчерта, че основна цел на движението е развитието на малките общини, Местан коментира: „Вие виждахте лидерите на другите политически сили основно в големите градски центрове, някои от тях в характерни показни акции за откриване на поредна спортна зала, облагороден булевард и други благоустроени улици”.

Лютви Местан побърза да подчертае, че ДПС никъде не е отправяло „самоцелни критики срещу инвестициите в големите градове”.

Любопитен акцент в изказването му беше призивът за това „малцинствените квартали” да станат сравними с градските центрове.

„ДПС ведно с всички свои кметове настоява за силна държавна политика, за включването на всички подобни квартали и къщи в регулация, узаконяването им в диалог с местната общност, там където това е възможно”, заяви Местан.

По думите му държавата трябва да влезе в махалите със силна политика и национална програма, а не с багери.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес