Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомир Стефанов: Работата на партиите е да мислят за избори

24 април 2023, 19:50 часа • 958 прочитания

"Трябва да има два плана, по които да се работи. Първо, да се направи сериозна подготовка за важните законопроекти. В този смисъл няма нито събота, нито неделя. Трябва да помислят за извънредни заседания както на комисиите, така и в пленарна зала. Второ, да се работи за правителство и органите с изтекъл мандат или непълен състав, за да може държавата да възвърне нормалното си функциониране". Така преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира пред БНТ предстоящата лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ утре. 

"Работата на партиите е да мислят за избори", отговори политологът Любомир Стефанов, като обясни, че казусът с машините при преброяването на бюлетините може да е тест. "ПП поставиха въпроса, че Изборният кодекс бе написан на коляно, който да позволи предимство на партиите, които участваха в неговото изготвяне. Това правителство, което трябва да се случи, мисля, че вече има програма. Да приемем, че са начертали строителната площадка. Предстои идването на техниката", каза още той.

Според доц. Киселова утрешните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ почват, след като президентът Румен Радев е заявил, че няма да бъде активен в посредничеството между парламентарните групи. "Г-н Борисов добре схвана намеренията и утре започват преговорите в рамките на НС. ГЕРБ ще си води консултациите да си търси подкрепа", обясни доц. Киселова. 

По отношение на лидерската среща утре Любомир Стефанов заяви, че е интересно кои хора ще седнат на масата. "Това са две коалиции, които имат знакови лица. Искам да видя кои хора ще седнат масата. Възможно е да стане нещо. Ако е нещо продуктивно - ще е консенсус", каза той. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес