Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лорер не смята, че антикварната съветска техника като C-300 и МиГ-29 е от първостепенно значение за украинската страна

06 юли 2023, 08:27 часа • 3735 прочитания

Президентът Володимир Зеленски е добре дошъл у нас. Той е лидер на държава във война, неговата сигурност е изключително важна. Самата вероятност да дойде у нас е изключително важен знак. Той не ходи където и да е. Това преди всичко е израз на благодарност. Това заяви Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната"-"Демократична България" в ефира на Нова телевизия.

Той припомни, че България, в лицето на кабинета "Петков", е била една от онези държави, които са помогнали на Украйна в най-трудните начални моменти. По думите му българските боеприпаси вероятно са спасили хиляди животи в Украйна.

Депутатът очаква по време на визитата си Зеленски да договори с България още военна помощ. "Той е посещавал онези държави, в които правителството споделя борбата на Украйна за своя собствен суверенитет и независимост, и желае да помогне и да продължи да им помага. Ако С-300 и МиГ-29 се върнат в разговорите за подкрепа за Украйна, ние ще водим този разговор. Но не мисля, че тази така доста антикварна вече съветска техника е от първостепенно значение за украинската страна. Основният въпрос би трябвало да бъде боеприпасите, които България може да предложи, защото ние наистина имаме мащабна индустрия, която може да подкрепи Украйна в битката ѝ за независимост", смята Лорер.

Относно предложението да продадем на Киев реакторите за АЕЦ "Белене", той каза, че е важно България да се освободи от едно оборудване, за което сме платили на Русия прескъпо и няма да го ползваме. "Проектът "Белене" очевидно няма да се случи. Икономически за нас е чудесно да си възстановим средствата", аргументира се той.

"Всички държави в НАТО помагат на Украйна, но не искат да влизат пряко в конфликта. Има желание за членството на Украйна в НАТО, но след края на конфликта. Декларацията ни в тази подкрепа ще бъде прието с голямо мнозинство в НС", каза Лорер.

По отношение на доклада на ЕК за за върховенството на закона у нас той заяви, че това е "закъсняло добро начало". "Ако Европа се убеди, че сме тръгнали необратимо в положителна посока, смятам, че Шенген може да бъде постигнат още до края на тази година", каза още той.

По повод референдума против еврото той заяви: "Това не е референдум за българския лев. Това е манипулация. Дори не е референдум против еврото, а е против Европа, против европейското ни бъдеще. Евтин пиар трик, с който "Възраждане" манипулира народа".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес