Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Липсата на кворум няма да провали заминаването на Сергей Станишев за ЕП

25 юни 2014, 10:19 часа • 20151 прочитания

Депутатите трябваше да гласуват прекратяването на пълномощията на Сергей Станишев като народен представител, след като вчера стана ясно, че той ще заеме мястото си на евродепутат от първи юли.

Решението му противоречи на заявеното неколкократно от него по време на предизборната кампания, че няма да отиде в Европарламента, припомня БНР.

Днес обаче Народното събрание не заседава поради липсата на кворум. Така въпросът остана нерешен.

Няма да бъдат изтървани сроковете за прекратяване на пълномощията на Сергей Станишев като народен представител, защото има текст от преходните разпоредби на Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков във връзка с това, че поради липса на кворум парламентът не прекрати пълномощията на Станишев като депутат, предаде „Фокус”. Той добави: "Има и практика по въпроса. Това не е големият проблем”.

Сергей Станишев спаси себе си, постави личното желание над всичко останало. Така известният с опозиционното си говорене в БСП Георги Кадиев, който преди дни напусна Народното събрание, коментира решението на червения лидер. Бившият народен представител добави: "Почувствах се срамно. Един политик трябва да си държи на думата. Тук чух обяснения за нови роли, за нови реалности. Ами като има нова реалност, това значи ли, че аз трябва да отида в ГЕРБ, примерно”.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес