Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лена Бориславова: Правителството няма да предаде националния интерес, темата РСМ ще мине през парламента

27 май 2022, 22:48 часа • 2913 прочитания

"Коалицията проведе много конструктивен диалог по темата Северна Македония. Обединихиме се, че трябва да има широко съгласие по темата, както и че тя задължително ще мине през Народното събрание, а дотогава ще оставим дипломатите от МВнР да работят". Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след края на коалиционния съвет тази вечер.

По думите ѝ най-важното е българската позиция във връзка с двустранния договор да бъде защитена и нашите дипломати работят по този въпрос. "Това няма да е правителството, което ще предаде националния интерес. Когато имаме решение и доклад на МВнР, в който се отчита напредък по българската позиция, ще имаме и предложение към Народното събрание. На този етап не сме там", коментира Бориславова.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" каза, че всички партии са препотвърдили позициите си. "Обединихме се, че е една пистата и се надяваме на положителни действия и на дипломатите на Република Северна Македония", каза той.

На коалиционния съвет са обсъдени още две теми - актуализацията на бюджета и Планът за възстановяване и устойчивост. "В седмицата 6-10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана на първо четене в комисия. Обсъдихме как да подобрим законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. Това, което предстои, е важно както за пенсиите така и за всички други антикризисни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложехме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно. Говорихме за необходимостта  експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение. Друга важна тема беше Плана за възстановяване и устойчивост. На НС му се очертава да извърши изключително тежка дейност– да приеме над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи", допълни Бориславова.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес