Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Легия Антимафия: Митничарите си делят до 10 млн. лева месечно от подкупи

12 август 2014, 10:38 часа • 29376 прочитания

Списък с тарифи, които българските митничари получават, за да пропускат определени стоки, е бил предаден на новия финансов министър Румен Порожанов. Документът е изваден и предаден на финансовото министерство от Легия „Антимафия”, каза председателят на организацията Григор Здравков пред агенция ПИК.

По думите на Здравков той е предал отдавна данните на службите – на ГДБОП и ДАНС, но досега резултат от работата им нямало. Единственият признак на дейност са два доклада и толкова, твърди Здравков.

Според списъка на Легия „Антимафия” митничарите на Капитан „Андреево” вземат между 100 и 200 евро „на черно”, за да пуснат лек автомобил с контрабандни цигари. Ако обаче става въпрос за ТИР, цената скача драстично – 50 хил. евро. За хероин пък тарифата била 500 евро на килограм, казват от неправителствената организация.

"Сумата, която според службите на МВР се събира всеки месец, достига 10 млн. лева. Тя се разпределя между силните на деня и част от ръководството на Агенция "Митници" независимо кой е на власт", категоричен е Григор Здравков.

"Последната акция на МВР насочена срещу корупцията на "Капитан Андреево" беше 3 години. Тогава в джобовете на митничарите и помещенията, в които те работят бяха намерени десетки хиляди левове и евро. По времето на кабината "Орешарски" няма нито един уволнен митничар за корупция или подкуп. Дано новото правителство вземе мерки срещу корупцията", надява се Здравков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес