Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кънев: Отстраняването на Гешев не е съдебна реформа

13 юни 2023, 10:10 часа • 1844 прочитания

Евродепутатът Радан Кънев от "Демократична България" се обърна към колегите си от Групата за мониторинг на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) по повод задълбочаващата се криза в българското правосъдие и изслушването на отстранения вчера от ВСС главен прокурор Иван Гешев.

В писмото си той припомня предупрежденията си за злоупотреба с право и погазване на принципите на правовата държава, които отправя към ЕП от 2019-та насам.

Радан Кънев обърща внимание и на факта, че политиците, които защитаваха Гешев през 2019 и 2020-та, днес стават жертва на същия недопустим политизиран подход. Гешев се "укри" в Европарламента, но не успя да забави процедурата по отстраняване

Българският евродепутат подчертава, че отстраняването на Гешев не е съдебна реформа и съществува реална опасност евентуални промени в конституцията да бъдат повлияни от корумпирани политици, в т.ч санкционирани по закона "Магнитски", визирайки включването на депутата от ДПС Делян Пеевски в комисията за конституционни промени в 49-ото Народно събрание.

Радан Кънев призова за подкрепа за стремежа на българските граждани към справедливост и правова държава.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес