Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кънев и Симеонов поискаха оставките на Лазаров и на Писанчев

12 февруари 2015, 14:00 часа • 17751 прочитания

Призив към Министерски съвет незабавно да започне процедура за отстраняването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и председателя на ДАТО Цветан Китов отправи на брифинг в кулоарите на Народното събрание председателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде БГНЕС.

Минути след като Народното събрание окончателно прие промените в Закона за МВР, изготвени от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ, техните партньори обявиха, че кабинетът има основание да освободи Лазаров, Писанчев и Китов.

В края на втория ден от дебатите по промените депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев предложи да се впише текст, според който в срок от един месец от влизане в сила на закона трябва да се прекратят правомощията на главния секретар Светлозар Лазаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на председателя на ДАТО Цветан Китов, а след това президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на техни заместници. Предложението предизвика реакция на опозицията, защото то противоречало на правилника и доведе до прекъсване за кратко на пленарното заседание. По време на почивката се е проведе председателски съвет, а веднага след нея Нунев обяви, че в духа на добрия тон на дебата оттегля своето предложение.

След гласуването от Реформаторския блок обявиха, че действително не е редно на такъв етап от гласуването на закона да се прави толкова сериозно предложение. Участие в брифинга взеха и представители на Патриотичния фронт, като в съюз двете парламентарни групи обявиха, че искат от Министерски съвет отстраняването на Лазаров, Писанчев и Китов.

Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов обясни, че кабинетът има основание да смени и трите позиции например заради неспазване на професионалните задължения или пък уронване на престижа на институциите. "ДАНС напълно проспа фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ)", добави като пример Радан Кънев. Тезата му бе подкрепена от Валери Симеонов, който подчерта, че случаят в Лясковец ще остане емблематичен и главният секретар на силовото министерство трябва да поеме цялата отговорност за случилото се там. "Ако МС не се съобрази с това искане за премахване на мракобесието и не уволни тези хора, то сме готови да предложим отново тези текстове за промени в Закона за МВР", обеща депутатът от ПФ Валентин Касабов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес