Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кънчо Стойчев: Със скърцания, завойчета и грешки, но правителство ще има

16 юли 2021, 08:48 часа • 3058 прочитания

Това, което прави Слави Трифонов е напълно разумно, независимо каква ще бъде формата на управление. Това каза социологът Кънчо Стойчев в пред БНТ за решението на лидера на „Има такъв народ“ да се откаже от кандидатурата на Николай Василев за премиер и да предложи промени в проектокабинета си.

Той посочи, че трябва да се погледне какво се случи на изборите, като вече има картина какво се е случило и след изборите. Повече от половината българи смятат, че изборите са преминали честно, а 2/3 одобряват машинното гласуване и искат да се състави кабинет на промяната.

Необходимо е да бъде съставено правителство на база диалог, а от задачите и приоритетите произтича състава на тези хора, които ще ги реализират, обясни социологът. Според него ще има правителство, но с по-ограничен мандат във времето. Ние трябва да си кажем, че ако някои ни представя черно-бяла картина или Том и Джери, значи ни лъже. Това черно-бяло гледане е контрапродуктивно и няма никой, който да е изцяло в черно или в изцяло бяло, отбеляза метафорично Стойчев. Той даде пример с лидера на БСП Корнелия Нинова, която нямало как да бъде оцветена изцяло в черно, защото през последните 4 години била единствената опозиция в парламента.

За да има работещ парламент трябва да има правителство. Час по-скоро трябва да има правителство промяната и да се представя всичко пред нас, настоя Кънчо Стойчев. ДПС в момента трябва да мълчи, защото са на пето място и първо трябва да чуем партиите с по-предни позиции, изтъкна социологът. Но ДПС също не трябвало да бъдат гледани изцяло в черно.

Социологът призова партиите да гледат цветно, като няма нужда Борисов да бъде правен черен, въпреки че хората не го харесват. Стойчев е умерен оптимист по всички въпроси в политиката, но със скърцания, завойчета и грешки ще има правителство. Правителство е необходимо, няма никаква трагедия да отидем на още едни избори, но хората биха гласували за същата структура, очаква Стойчев. За това според него трябва да се проявят здрави нерви, да се прощава на грешките на първата политическа партия и да ги подтикваме да се движат в посока, за която българския народ даде мандат. 

В заключение Кънчо Стойчев завърши с думите, че най-добре е да хванем питомното с кабинета на Слави Трифонов, а не после да гоним дивото в гората.

Прочетете още по темата: Кънчо Стойчев: Ще се върви към правителство на малцинството - по-пъстро и по-експертно

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес