Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кънчо Стойчев: Ако Денков подбере безпристрастен екип, това правителство има шанс

16 декември 2022, 11:17 часа • 3329 прочитания

"Името на акад. Николай Денков е много добро и ако той успее да подбере по-безпристрастен и приемлив екип, това правителство ще добие шанс. Правителството с втория мандат би било възможно като правителство на малцинството, но това изобщо не бива да ни притеснява. Лошото е, когато кабинет на малцинството трябва да управлява дълго, това е невъзможно. Но когато се постигне едно споразумение за 6 месеца, примерно, няма нищо лошо на база на програма и на законодателен ред други партии да го подкрепят".

Това обяви в ефира на БНР социологът Кънчо Стойчев. По думите му това не означава коалиция, а ще бъде отговорност на тези, които са направили малцинственото правителство.

"Необходимо ни е такова правителство, защото парламентът трябва да работи поне 6 месеца, за да приеме важни закони в тази кризисна ситуация в страната и в Европа. А и трябва да се даде глътка въздух на хората, които гласуват, да има една дистанция поне от 6 месеца, преди да отидем отново на избори през юни или юли".

ОЩЕ: Слави Трифонов: Денков е бил част от отбора на мафията през 2014г.

Според Стойчев никаква опасност няма да се направи правителство на малцинството, тъй като то ще е най-контролираното, защото във всеки един момент мнозинството в парламента може да го накаже, като го свали, или да го вкара в правия път:

"Това би бил добър вариант и може би единственият смислен вариант в ситуацията, в която сме се оказали", добави той.

Социологът е на мнение, че президентът Румен Радев ще даде достатъчно време за диалог между партиите, преди да връчи на "Продължаваме промяната" втория мандат за съставяне на правителство.

"Не ни трябват бързи избори. Може за 6 месеца да се направи правителство, да се свърши малко работа и след това да отидем на избори", категорично заяви социологът и уточни, че не е страшно да има често избори, "по-страшно е страната непрекъснато да е в скандали и политиците непрекъснато да се карат и това да обезверява хората и те да не искат да гласуват".

ОЩЕ: Николай Денков: Очаквам Асен Василев и Кирил Петков да влязат в кабинета

По думите на Кънчо Стойчев местните избори са мотив за поведението на партиите в парламента, които защитават само тяснопартийните си интереси.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес