Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: Ще приемем мандата за съставяне на правителство

05 декември 2016, 11:31 часа • 2933 прочитания

Реформаторския блок би приел третият мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, ако президентът Росен Плевнелиев го предложи на коалицията.

Това каза лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя сподели, че не й се струва уместно, когато се предлага един мандат, да се обръща гръб на институция като президентската. Това е дълбоко некултурно политически и човешки, категорична е Кунева.

Кунева заяви, че в РБ имат различни мнения, но не става въпрос за участие на блока в друго правителство. „Няма да се включим в изпълнителната власт", допълни Кунева. Не може след като си подал оставка, някой от министрите да влезе в нов кабинет, каза още тя, цитирана от Дарик.

В петък президентът връчи мандат за кабинет в 43-ото НС на лидера на партия ГЕРБ, която има най-голямата парламентарна група. Премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата на държавния глава както беше обещал. По Конституция Плевнелиев трябва да връчи втория мандат на БСП, която е втора по брой депутати в Народното събрание. Председателят на партията Корнелия Нинова вече обяви, че от столетницата ще го върнат и настояват за предсрочни парламентарни избори в първите дни на пролетта.

По Конституция в такава ситуация държавният глава трябва да връчи трети мандат на парламентарно представена формация по свой избор. "Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание", каза в петък президентът.

Запитан на кого ще връчи третия проучвателен мандат, той заяви: "Логичният избор за мен е третият мандат да дам на Реформаторския блок. Това е с голяма степен на вероятност".

В петък стана ясно, че от РБ ще инициират среща с ГЕРБ през тази седмица, за да обсъдят има ли мнозинство в настоящото Народно събрание за нова изпълнителна власт.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес