Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: Искаме изваждане на светло на имуществото на политиците

05 август 2015, 21:45 часа • 7405 прочитания

Ние искаме изваждане на светло на имуществото на политиците и проверки за конфликт на интереси. Това заяви днес на пресконференция в Плевен вицепремиерът по европейските въпроси и лидер на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева по повод коментари за предложения закон за борба с корупцията по високите етажи на властта и включените в него проверки на имуществото, съобщиха от пресцентъра на ДБГ.

Тя заяви че законът е изключително важен, защото корупцията в България има сериозни размери. Кунева посочи още, че тези, които се съпротивляват срещу приемането му, очевидно са съгласни с настоящата ситуация и не искат промяна в система. 

Решението на Народното събрание (НС) да остави обсъждането на законопроекта за последния час на последния ден на сесията и оставянето му в крайна сметка за септември ще бъде лош сигнал за Механизма за сътрудничество и оценка, мисия по който която идва през септември, подчерта Кунева. 

Вицепремиерът призова да не се създава страх от анонимните сигнали, заложени в законопроекта за борба с корупцията. По думите й, ако човек бъде проверен и проверката докаже корупция в следствие на анонимен сигнал, в крайна сметка важен е резултатът. Ако проверката не докаже корупция, това ще е добре за имиджа на дадения човек, защото ще е ясно, че той е почтен. 

Последната седмица от парламентарния сезон беше доста напрегната и от Реформаторския блок ще настояваме това да не се случва повече, защото говори просто за лошо планиране на законодателната работа на НС. Затова и настояваме за най-бързо свикване на Съвета за развитие, на който да бъде изготвена законодателна програма, заяви от своя страна съпредседателят на РБ и заместник-председател на ДБГ Найден Зеленогорски.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес