Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: Антикорупционният закон ще бъде приет, но като че ли под натиск

12 септември 2015, 17:33 часа • 4549 прочитания

Антикорупционният закон има всички шансове за добро приложение, ако начело застанат независими хора. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, предаде „Фокус”.

На кръгла маса в Шумен тя представи основни акценти от закона – плюсове, предизвикателства, пробойните, които той затваря, както и последствията от отхвърлянето му от Народното събрание. Пред присъстващите вицепремиерът посочи, че това е пробизнес закон.

„За мен беше разочароващо един добре направен закон, потвърден от всичките ни европейски партньори, да катастрофира в зала, защото се оказа, че хората, които се боят от това той да заработи са повече от тези, които казват „хайде да заработи”. Органът трябва да е независим, ако ние ще се борим коя институция да го направи зависим от себе си, аз не участвам в това”, каза Меглена Кунева. Според нея законът ще бъде приет, но сега вече изглежда, че това ще стане под натиск от партньорите.

„Така изглежда – като че ли не го искаме, но въпреки това ще го направим, за да ни оставят намира”, коментира Меглена Кунева. Тя нарече следващите няколко месеца изгубено време за България.

„Могат да се прецизират думи, идеи в този закон, нищо не пречеше да бъде приет на първо четене и парламентаристите да дадат своето, според мен те изчислиха, че ще им е много трудно, след като сме дали един силен текст, Министерския съвет, те да започнат да отслабват този текст и да го направят по-размит, това не им харесва”, каза Меглена Кунева.

По думите ѝ трябва да се направи необходимито, за да поискат повече хора законът да се приложи с цялата си строгост.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес