Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КС ще се произнесе за избора на Атанасова и Белазелков

13 февруари 2024, 14:16 часа • 1308 прочитания

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 68 народни представители за установяване на противоконституционност при peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г., съобщиха от КС.

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев, който преди години беше национален омбудсман.

Определението е прието единодушно с 9 гласа.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии на 26 януари.

ОЩЕ: Заклеха се: Белазелков и Атанасова са новите конституционни съдии на България (СНИМКИ и ВИДЕО)

Преди това, по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“, беше образувано дело срещу избора на съдии от квотата на Народното събрание. 

Основният проблем с избора на Атанасова и Белазелков, който изтъкват народните представители, е, че в решенията за него беше записано, че двамата са избрани с мандат от 9 години. Това обаче противоречи на приетото дни преди избора им тълкувателно решение на КС, от което следваше, че двамата ще изкарат непълен мандат от 7 години.

ОЩЕ: И опозицията в парламента атакува в съда Атанасова и Белазелков (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев също сезира КС за избора на нови съдии и призова те да не полагат клетва. В мотивите си той посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили. Любопитното обстоятелство е, че всъщност произнасянето на КС по това дело ще бъде вече и с участието на самите новоизбрани съдии. ОЩЕ: Президентът няма да отиде на клетвата на Атанасова и Белазелков в КС (СНИМКИ)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес