Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КС ще каже дали онлайн участие на депутати в заседания на парламента е законно

10 декември 2020, 15:05 часа • 2103 прочитания

Конституционният съд ще реши дали не е нарушена Конституцията с онлайн участието на депутати в работата на Народното събрание. Това стана ясно след като днес 12-те висши съдии допуснаха до разглеждане по същество искане на 54 депутати от опозицията. Те настояват за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание от 6 ноември 2020 г.. Именно с него бяха приети Правила за участие в пленарните заседания на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина, поради COVID-19. Това стана с гласовете на управляващата коалиция, която изпитваше сериозни затруднения с осигуряването на кворума.

Депутатите от опозицията обаче оспориха решението на колегите си. В тяхното искане пред КС се твърди, че този акт нарушава директно конститицията, която изисква Народното събрание да открива заседанията си и да приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители. Според вносителите "дистанционното участие чрез различни технологични средства не може адекватно да замени изрично постановеното в Конституцията изискване за лично присъствие и участие на народните представители в дискусиите и гласуването в пленарната зала". Смисълът на това лично присъствие е да гарантира минимум представителност при провеждане на заседанието, съответно вземането на решения от „най-висшия държавен орган “, пишат още те.

КС приема за редовно тяхното искане и определя, че ще се произнесе по него по същество. Като заинтересовани по делото са определени парламент, президент, правителство и Държавна агенция "Електронно управление". КС кани за становища и Съюзът на юристите в България, Асоциация „Прозрачност без граници” и Институтът за модерна политика.

Ще бъдат поканени за мнения и Даниел Вълчев, Емилия Друмева, Екатерина Михайлова, Пенчо Пенев, Пламен Киров, Снежана Начева, Янаки Стоилов, Атанас Славов, Зорница Йорданова, Мартин Белов, Наталия Киселова и Христо Паунов.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес