Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КС решава на 8 февруари може ли министър да иска освобождаване на Гешев

18 януари 2022, 14:39 часа • 1604 прочитания

Конституционният съд ще заседава на 8 февруари за да реши дали министърът на правосъдието може да поиска предсрочно освобождаване на главния прокурор, след като днес определи делото за разрешаване. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров. 

Ето какво се казва в съобщението на съда:

"Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари 2022 г. (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“.

Делото е за решаване."

Припомняме, че питането дойде три месеца след като Висшият съдебен съвет отказа да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев именно с мотив, че правосъдният министър няма такива правомощия. Начело на ведомството тогава беше Янаки Стоилов, който от средата на ноември е конституционен съдия, но няма да участва в решаването на делото.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес