Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КС образува дело по Закона за здравето

14 май 2020, 15:25 часа • 3505 прочитания

Конституционният съд(КС) образува дело по искането на президента да се произнесе дали някои текстове от променения Закон за здравето противоречат на основния закон. Ето какво се казва в съобщението на интернет страницата на КС: Днес, 14.05.2020 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 7/2020 г. по искане на президента на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето (обн., ДВ, бр. 70 от 10.08.2004 г., посл. изм. и доп. ДВ, бр. 44 от 13.05.2020 г.) Докладчик по делото е съдия Павлина Панова.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев подписа указа за обнародване на променения норматив, но сезира КС.

„Държавният глава Румен Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение. Липсата на план от страна на Министерски съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби“, се казва в съобщение на неговия прессекретариат.

За да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи, президентът подписа указ за обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето. Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с Основния закон.

Защо президентът се обърна към КС четете тук:

С какви мотиви Румен Радев сезира Конституционния съд за Закона за здравето? 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес