Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крум Зарков не иска да мери шансовете ни да влезем в Шенген

15 ноември 2022, 08:01 часа • 1489 прочитания

Не искам да меря шансове, но искам да кажа едно – България е придобила право да стане член на Шенген. Говорим за реализация на това право. Така правосъдният министър Крум Зарков отговори пред bTV какви са шансовете на страната ни за приемането ни в пространството.

По границата дали сме си свършили работа, посочи още Зарков. И каза, че технически България изпълнява абсолютно всички критерии за Шенген, и то отдавна. "Проверка на ЕС го потвърди. А когато сме в Шенген, границата ще бъде още по-добре охранявана", добави правосъдният министър. И очерта ползите - например от Русе за Румъния ще се минава без задръствания.

Технически България изпълнява абсолютно всички критерии за Шенген, и то отдавна. И проверка на ЕС го потвърди. А когато сме в Шенген, тя ще бъде още по-добре охранявана.

Според Зарков, преките ползи са неизмерими. През Русе - без камионите, без задръстванията. Има и много важен политически аспект – цялостният имидж на страната ни ще се подобри.

Говорим за върховенството на закона с еврокомисарите. Това значи и изпълнение на правилата. България е изпълнила правилата и аз съм убеден, че ще има резултат. Действително 1 или 2 държави могат да блокират членството ни. България работи усилено. Ситуация, в която една страна търпи всички задължения, но гражданите й търпят ограничения, не е търпима.

Направили сме максималното за антикорупционния орган да не може да бъде обвиняван нито да е бухалка, нито да е чадър. По границата дали сме си свършили работа

Технически България изпълнява абсолютно всички критерии за Шенген, и то отдавна. И проверка на ЕС го потвърди. А когато сме в Шенген, тя ще бъде още по-добре охранявана.

ОЩЕ: ЕК: Време е България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген 

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес