Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Криза на вярата в справедливостта": БСП призоваха да се спре избора на нов главен прокурор

11 октомври 2024, 16:59 часа • 481 прочитания

"Призоваваме Висшия съдебен съвет да прекрати процедурата по избор на нов главен прокурор. Настояваме още да се спре откриването на процедура по избор на нов председател на Върховния административен съд."

Това пишат в своя официална позиция от Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на "БСП за България". Социалистите уточняват, че уважават и зачитат разделението на властите, но и твърдо вярват, че политически натиск и влияние в съдебната система не трябва да се допуска.

"Същевременно не можем да останем безучастни, когато виждаме как Висшият съдебен съвет взима решения, които увреждат и без друго крехкото доверие на обществото в съдебната система и нарушават вярата в справедливостта. Решението на Висшия съдебен съвет, който е с отдавна изтекъл мандат, да стартира процедура по избор на главен прокурор, който ще ръководи държавното обвинение в следващите 7 години, е достатъчно спорна стъпка", пишат от БСП.

Още: Сарафов обещава неутралност и справедливост, имал решения на всички проблеми в прокуратурата

Според левите излъчването на една единствена кандидатура – тази на изпълняващия функциите главен прокурор, в последния възможен момент, буди още повече въпроси. "Нещо повече – създава усещане за предрешен, отдавна определен избор. Настоящата процедура за избор на главен прокурор силно напомня на процедурата по избор на вече бившия главен прокурор – Иван Гешев, който също беше единствена номинация, издигната в последния момент. Припомняме, че Иван Гешев беше избор и номинация на същия този Висш съдебен съвет. Също така припомняме, че тогава президентът Румен Радев върна избора като неприемлив, но ВСС предложи г-н Иван Гешев отново".

Снимка: БГНЕС

От БСП призовават да не се допуска страната да бъде доведена до поредна криза - "криза на вярата в справедливостта":

"Ние уважаваме разделението на властите, но не можем да стоим безучастни, когато виждаме как историята се повтаря. История, която доведе до едни от най-масовите протести в страната през 2020 година. Месеци наред стотици хиляди хора настояваха за промяна в начина на работа на съдебната система. Българската съдебна система трябва да се отърси от модела, а не да заменя едни имена с други", завършват с позицията си социалистите.

Още: Гуцанов: Експертен кабинет след изборите е единствената алтернатива

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес