Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крие ли се същественият проблем с финансовото състояние на здравната система, пита депутат

27 февруари 2019, 11:51 часа • 2228 прочитания

Истински важният отчет е този за бюджета на НЗОК. Какво е финансовото състояние на Касата?

Това попита аместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер по време на обсъждането на годишния доклад на НЗОК за 2017 г.

По думите ѝ в този отчет е описано, че често променящата се нормативна среда е пречка.

„В тази зала има поне няколко души, които знаят, че този доклад за дейността на НЗОК трябва да върви с един друг по-важен доклад, по-важен отчет – за бюджета на НЗОК, където са същинските проблеми.

"2017 г. е времето на абсолютната законодателна вакханалия в областта на здравеопазването. Задаваме отново въпроса – кога Комисията по бюджет и финанси ще благоволи да разгледа докладите за 2016 и 2017 г. Комисията по здравеопазване направи необходимото.

Нима всичко в системата на здравеопазването е добре, всичко е подредено и няма нужда от анализ? Целта на законодателното усилие да се изискат такива отчети и да се направи анализ в този период“, обясни д-р Джафер.

Тя допълни, че през 2017 г. се сменят трима управители на НЗОК.

По думите ѝ този отчет препотвърждава това, че не се представя финансовото състояние на здравната система. Това е годината, в която се оформя проблемът с огромния размер на неразплатените разходи към лечебни заведения в чужбина“, обърна внимание д-р Джафер.

Според нея, ако принципите на обективност са водещи, Комисията по бюджет и финанси е трябвало да разгледа този бюджет и да не го приеме.„Може би затова не внасяте този отчет и не го разглеждате“, допълни народният представител от ДПС.

Тя попита също какво надзирава всъщност Надзорния съвет на Касата, както и какво става със здравноосигурителния модел и кога той ще бъде обсъден и приет.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес