Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красимир Янков: Предлагаме първа стъпка към мажоритарен вот в пропорционалната система

07 октомври 2020, 12:01 часа • 2500 прочитания

Премахване на бонуса за водача на партийната листа и премахване на прага за пренареждане на предложените листи от политическите партии, предлагат депутатите от групата „Прогресивни социалисти“.  Това обяви в изявление пред журналисти в парламента Красимир Янков.

Той уточни, че предложението предвижда отпадане на т.нар. бонус за водачите на листи и отпадане на  бариерата от 7% за валидност на вота на избирателите: "Тези бюлетини, в които не е отбелязана преференция, да не се прехвърлят към водача на листата, т.е. да се осигури реална конкуренция за всички, предложени за избор. Ограничението от 7% за пренареждане на листата също да отпадне. Всички подадени гласове с предпочитания се съревновават равнопоставено. Събралите най-много предпочитания, пренареждат предложението от пропорционалната листа, съобразно волята на избирателите".

Предложението цели прецизиране на Изборния кодекс в частта за за задължителното гласуване, съобразно със становището на Конституционния съд и прецизиране на начина, по който се отчитат преференциите, каза още той. По думите му, по този начин се дава възможността да се гласува за личност и влиянието на партийната принадлежност ще е по-малко. "Това ще накара партиите да гласуват за кандидати с висок обществен авторитет. Така българският парламент ще може да си върне доверието на хората", категоричен е Янков.

"Индивидуалната отговорност не се заменя с групова безотговорност", подчерта той, изтъквайки, че направените предложения ще създадат условия за конкуренция между самите личности в една листа, което ще е предпоставка за по-висока избирателна активност.

Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

"Ще се даде право на избирателя да има възможността директно да определи народните представители, които да съставят правителство. Ще се преустанови възпроизвеждането на партийни елити в законодателната власт и ще се постигне реално обновяване на политическото представителство", коментира Янков.

От това предложение, отбеляза той - ще произтече формално мажоритарно избиране на следващите депутати в пропорционалните листи, предложени от политическите партии.

"Ще се страхува от преференциален избор безличният, попаднал по волята на партийния си началник избраник, който не би могъл да получи достатъчно предпочитания при гласуването. Той винаги ще  е верен на този, от който изцяло зависи. Такъв народен представител е по-вероятно да не обслужва интересите на избирателя, а на партийния си избирател", заяви Янков.

Той изрази надежда направените предложения да бъдат подкрепени и това де е първа стъпка към мажоритарен вот в пропорционалната система. Според него времето за промените в Изборния кодекс е достатъчно. Вече 6 избора българите гласуват преференциално и във всеки следващ избор се увеличава гласуването с преференции, отбеляза Янков. Той е убеден, че с предлаганите промени ще се засили възможността волята на избирателя да се отчете и спрямо личностите, които го представляват.

Това е предложение, което е в унисон с желанието на българските граждани, коментира пред Actualno.com Красимир Янков. „Конституционният съд по отношение на текста за задължително гласуване е ясен, но все още никой от народните представители не е предложил промяна в Изборния кодекс. Това го правим ние“, отбеляза той.

„По отношение на реално отчитане на волята на избирателите чрез предпочитания и пренареждане на листите на политическите партии мисля, че е скок към мажоритарното - да се отчете волята на избирателите, да се прекрати партийната воля на отделния ръководител в партиите, които спекулират с една система, която всъщност ограничава до избора на водачи като гарантирани“, добави Янков.

Запитан дали очаква съпротива, Янков припомни, че всички партии отчетоха, че подкрепят мажоритарен елемент и изрази надежда законодателната инициатива да срещне одобрение. „От този по-силен мажоритарен избор не виждаме в условията на Изборния кодекс, който в момента е приет. Така че очаквам подкрепа от народните представители, но все пак, нека се произнесат отделните групи“, каза той.

Ако бъде прието предложението, преференциите ще се превърнат в действителен инструмент за израз на политическите предпочитания на гражданите, заяви Валери Жаблянов. Високият праг, неясният механизъм за отчитане в секционните комисии и защитата, предвидена за водачите на листи на практика лишават преференциалното гласуване от смисъл, поясни необходимостта от предлаганите промени той.

Автор: Ива Иванова

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес