Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красимир Янков и още четирима напускат ПГ на БСП и партията, Валери Жаблянов остава в БСП (ВИДЕО)

29 септември 2020, 16:07 часа • 10913 прочитания

Недоволни от избора на Корнелия Нинова за председател на БСП напускат парламентарната група и партията. Шестима депутати напускат парламентарната група на БСП. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев.

Пътищата се събират и се разделят, обяви Красимир Янков. Според него от новият управленски орган от ръководството отсъстват знакови лица. БСП се конструира от два лични антуража, този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев, каза още Янков. "Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията доведе до липса на идентификацията й", критикува още той. И обясни, че изборът е бил противоуставно проведен.

Шестимата остават депутати до края на мандата, за да изпълнят ангажиментите към избирателите си. Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти, заяви Красимир Янков.

Депутатът Валери Жаблянов обаче каза, че остава в БСП. Според него ръководството с действията си е напуснало партията.  "Аз не напускам БСП, защото ръководството на партията я напусна с политиката си, оставам член", заяви Жаблянов. "Опитът БСП да бъде превърната в дясна партия е истинска заплаха за демокрацията", допълни той.

Слух за разцепване на парламентарната група на БСП тръгна из червените редици, още когато по-рано днес до медиите бе разпратено съобщение за извънредна пресконференция на соцдепутати. В него обаче нямаше никакви уточнения - нито кой ще говори пред медиите, нито за какво. На трибунката в кулоарите на бившия Партиен дом ще застанат освен Красимир Янков и Валери Жаблянов, поне още четирима депутати, съобщи в аванс за Actualno.com отлично информиран източник. 

Припомняме, че и двамата бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха съответно 1118 и 759 гласа. А след гласуването, проведено сред делегатите на 50- ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в Националния съвет.

След тайния вот в събота през нощта от Националния съвет на БСП отпаднаха Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов, но и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, които бяха нейни конкуренти за лидерския пост.

Очаквайте подробности!

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес