Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корнелия Нинова ще защитава хората от колекторските фирми със закон (ВИДЕО)

06 януари 2022, 14:23 часа • 3802 прочитания

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова инициира експертен съвет на управляващата коалиция за Закон за колекторските фирми. „Целта на срещата ни е държавата да защити хората от колекторските фирми. Поисках свикване на експертен съвет за подготовка на нов законопроект. Искаме да има ред и правила при събиране на вземанията“, заяви тя.

По думите на Нинова в БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми. „Оттам-нататък не е уредено с какви средства се събират те. Целта е да се защитят гражданите от произвол“, отсече тя.

Според министъра на икономиката проблемите са, че няма уредена процедура за информираност, има допълнително натоварване с такси и лихви, които не са педантично уредени в закона. „В КЗП постъпват ежедневно жалби. Ние сме длъжни да реагираме и темата ще стане приоритетна за нашето министерство“, заяви Нинова.

„Едно от нещата, които днес ще обсъдим, е да не се слага публични обяви пред жилищата на хората, длъжникът да не бъде посещаван от хора, които да го заплашват и тормозят. Ще има ред, по който ще могат да бъдат нормално информирани и да могат да обжалват“, обясни Нинова.

На въпрос ще се повишат ли цените на услугите на мобилните оператори, вицепремиерът отговори, че намерението на мобилните оператори е спряно със заповед на министерството. „То е определено като нелоялна търговска практика. Причината е, че две от фирмите поискаха увеличение за две години назад. Те нямат право на това. В момента не могат да увеличат цените и с 1 стотинка. От Vivacom обаче поискаха увеличение само за 2021 г. В договорите това е записано, така че те могат да вдигнат цените“, обясни Нинова.

Тя допълни, че две от фирмите обжалват в съда заповедта на министерството. „Нека изчакаме решението на съда“, заяви министърката на икономиката.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес