Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контрол върху работата на Гешев: Идеите за главния прокурор са на обществено обсъждане

07 декември 2022, 07:35 часа • 1822 прочитания

Вече официално правосъдното министерство пусна за обществено обсъждане предложенията си за промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се залага механизъм за контрол на работата на главния прокурор.

Какви са основните моменти? На първо място, ако има отказ главният прокурор да бъде разследван, това може да се обжалва пред съда на две инстанции. В момента такова нещо е невъзможно - само прокуратурата решава и обжалване се прави пред по-горна нейна инстанция. До какво води това: Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (I част)

Освен това, главният прокурор ще се разследва от т.нар. "наказателен съдия", който ще изпълнява функциите на зам.-главен прокурор. Въпросният съдия почва да работи след повдигнато обвинение срещу главния прокурор. Този съдия трябва да има поне 7 години опит като наказателен съдия, а изборът му се прави от съдии.

Друга важна промяна, която правосъдното министерство под ръководството на Крум Зарков иска - за да бъде освободен главния прокурор от длъжност, вече ще се изисква обикновено мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не квалифицирано. С други думи, 13 гласа, не 17.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес